Αγιωργίτικο

Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο

Κατηγορία: Ερυθρός Ξηρός

Πληροφορίες

Το Αγιωργίτικο στην φρέσκια έκδοσή του διακρίνεται για το λαμπερό πορφυρό χρώμα του. Μια ερυθρή ποικιλία με γνήσιο  ελληνικό κύρος. Πλούσιο ρουμπινί  χρώμα. Στη μύτη εκφράζει ένα πληθωρικό αρωματικό χαρακτήρα με έμφαση στα αρώματα του κερασιού και των μπαχαρικών. Κομψό και ισορροπημένο, διακρίνεται για την βελούδινη γεύση του και τις μαλακές του τανίνες.

Κατάταξη

Πλαγιές Αιγιαλείας

Αμπελώνας

Ορεινή Αιγιαλεία, υψόμετρο 840 m

Έδαφος

Ασβεστολιθικό

Στρεμματική Απόδοση

800 – 900 kg/στρ

Ηλικία Φυτών

25 -30 έτη/στρ

Χειρωνακτικός τρύγος και άμεση μεταφορά στο οινοποιείο σε μικρά τελάρα. Αποστραγγισμός και μεταφορά σε ανοξείδωτους οινοποιητές όπου πραγματοποιείται αλκοολική ζύμωση.

Το Αγιωργίτικο στην φρέσκια έκδοσή του διακρίνεται για το λαμπερό πορφυρό χρώμα του. Μια ερυθρή ποικιλία με γνήσιο  ελληνικό κύρος. Πλούσιο ρουμπινί  χρώμα. Στη μύτη εκφράζει ένα πληθωρικό αρωματικό χαρακτήρα με έμφαση στα αρώματα του κερασιού και των μπαχαρικών. Κομψό και ισορροπημένο, διακρίνεται για την βελούδινη γεύση του και τις μαλακές του τανίνες.

Αλκοολικός Τίτλος: 12%
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 16 -18 °C
Χωρητικότητα: 750 ml

Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο θεωρείται φοβερός γαστρονομικός  χαμαιλέοντας, καθώς μπορεί να ταιριάξει με κάθε λογής ορεκτικό, ελαφριά πιάτα κρεατικών αλλά και ψαρικών. Τέλος το Αγιωργίτικο σε γλυκιά εκδοχή αγαπάει πολύ τη σοκολάτα και τον καφέ.

Το Αγιωργίτικο αποτελεί μια ευγενή ερυθρή ελληνική ποικιλία. Η πατρίδα του είναι η «Μικρή Βουργουνδία» ή αλλιώς η Νεμέα, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1971 ως η ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το Αγιωργίτικο είναι ποικιλία πολύ παραγωγική και δείχνει έντονη ευαισθησία στις έντονες κλιματικές αλλαγές (ξηρασία, παγετό). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρος των στυλ κρασιού που μπορεί να δώσει: από φρουτώδη ροζέ ξηρά ή ημίξηρα, μέχρι στιβαρά κόκκινα αλλά και επιδόρπια. Το βαρέλι του ταιριάζει πολύ αλλά και οι φρέσκες εκδοχές δεξαμενής με τα αρώματα φρέσκων και ζουμερών κόκκινων φρούτων, γοητεύουν. Σ’αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι για να φέρει ένα κρασί την ένδειξη ΟΠΑΠ Νεμέας πρέπει να έχει υποστεί παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ιστορία
Είναι μια ποικιλία με μεγάλη ιστορια! Αρχικά η Νεμέα ταυτίζεται με την Φλιασία, το μέρος που βασίλεψε ο Φλίας ( γιος του Διονύσου) όπου σύμφωνα με την παράδοση παραγόταν το βασιλικό κρασί που έπινε ο Αγαμέμνωνας στις Μυκήνες. Επίσης σύμφωνα με το μύθο το αγιωργίτικο ήταν το αίμα του Ηρακλή όταν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του άθλο.
Το όνομα της ποικιλίας προέρχεται από ένα χωριό. Το 1838 δημιουργήθηκαν οι Δήμοι Φλιούντος και Νεμέας, που το 1840 συγχωνεύτηκαν στο Δήμο Νεμέας με πρωτεύουσα τον Αϊ-Γιώργη (τη σημερινή Νεμέα). Έχει και άλλες ονομασίες όπως αίμα του Ηρακλή, μαύρο της Νεμέας και Νεμεάτικο.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο